IMG_0808.PNG

Hoi!

Wat leuk dat je op mijn site kijkt. Ik ben Shiryl en dit is mijn blog. Ik deel recepten en andere etensgerelateerde dingetjes. Mocht je meer willen weten over mij klik hier of op ABOUT in het menu

Gyoza met varkensvlees

Gyoza met varkensvlees

fullsizeoutput_2667.jpg

Gyoza's, heerlijke gestoomde dumplings met een krokant kontje. Japanners hebben deze dumpling vanuit China meegenomen (de potstickers) en er een eigen twist aan gegeven. Deze variant is gevuld met varkensgehakt en gember. Je kunt eindeloos variëren met deze gevulde hapjes, maar dit is een klassieker in Japan. Lekker als hapje bij de borrel of als bijgerecht om je Japanse maaltijd helemaal af te maken!

Toen ik afgelopen zomer in Japan was at ik bijna elke dag gyoza's. Je kon ze overal krijgen en ze waren allemaal vreselijk lekker. Ik wist voordat ik naar Japan ging al wel dat het typisch eten is om te bestellen in een izakaya, een Japanse kroeg. Wat ik niet wist dat het eigenlijk bijna overal te bestellen was als bijgerecht, vooral in ramen shops. Vaak kon je voor 2 of 3 euro, een schaaltje met gyoza's erbij bestellen, deze waren altijd lekker en knapperig. Helaas heb ik geen mooie foto's gemaakt van al die keren dat ik gyoza heb gegeten. Ik snap ook niet waarom.

Nou is er helaas een ernstig tekort aan Japanse restaurants (nee, al die sushiconcepten zijn niet Japans!) in Nederland. Dus als je trek hebt in die overheerlijke hapjes dan moet je ze toch echt zelf maken. Ik heb dit onlangs weer eens gedaan en het is een werkje, maar zeker de moeite waard! Mocht je ooit de kipgyoza's geprobeerd hebben bij een all-you-can-eat sushi en denken dat het niks voor jou is, dan raad ik je aan om dit recept een keer uit te proberen! Hetgene wat een gyoza overheerlijk maakt is niet alleen vulling, het is uitermate belangrijk dat je de tijd neemt voor dat heerlijke krokante bodempje van de dumpling. 

Gyoza met varkensvlees

Bijgerecht, voor 6 personen, bereidingstijd 45 min, kooktijd 15 min

Ingrediënten

Voor ongeveer 30-35 gyoza's:

 • 1 pakje gyozavellen
 • 400 gram varkensgehakt of half-om-half (Je kan je eigen gehakt draaien/malen, kies voor een wat vetter vlees voor het beste resultaat)
 • 5 bladen chinese kool (Je kan ook savooikool gebruiken), fijn gesneden
 • 3 stengels bosui, fijn gesneden
 • 1 cm gember, geraspt
 • 3 tenen knoflook, geraspt
 • 2 el sesamolie
 • 3 el sojasaus
 • 2 el oestersaus

Om te bakken:

 • 2-3 el neutrale olie, zoals zonnebloemolie
 • 1 tl sesamolie
 • 300 ml water

Voor de dipsaus:

 • 3 el sojasaus
 • 3 el rijstazijn
 • 1 1/2 tl suiker
 • 1/4 tl chili olie

Hoe maak je ze:

Voor gyoza hoef je niet zelf je eigen deeg te maken, bij de Chinese variant potstickers gebeurt dit wel, maar bij de Japanse gyoza doet men dat niet. Dit komt doordat men in Japan over het algemeen één ding heel goed doet in plaats van meerdere dingen matig. Dus mocht jij een ster zijn in gyoza's maken dat betekent niet automatisch dat jij een ster bent in het maken van het deeg, dit laten ze liever aan iemand anders over die daar weer een kei in is. Dus je hoeft je niet te schamen dat je je vellen gewoon bij de toko haalt, het scheelt ook een hoop moeite! Dit zijn degene die ik heb gebruikt, ik heb ze bij de Amazing Oriental gehaald:

fullsizeoutput_266c.jpeg

Er zitten ongeveer 40 vellen in zou ik zeggen, het recept is voor wat minder gyoza's maar hou er rekening mee dat er wat vellen kunnen sneuvelen als je ze los probeert te pulken van elkaar. Ik raad aan om ze een uur van te voren uit de vriezer te halen voordat je ze gebruikt, dit maakt je leven een stuk makkelijker geloof me. 

Als je begint met het maken van de gyoza's, start je eerst met de Chinese kool. Om ervoor te zorgen dat je vulling straks niet te nat wordt, moet je de kool eerst met flink wat zout bestrooien. Laat het 10 minuten staan, door het zout is er flink wat vocht onttrokken. Spoel eerst het zout eraf en knijp het overtollige vocht eruit. 

Tijdens de 10 minuten die de kool nodig heeft, kan je de rest van je vulling maken. Voor het vlees kan je gewoon half-om-half gehakt gebruiken of zelf je gehakt maken. Ik heb mijn eigen gehakt gemaakt door vlees in blokjes te snijden en vervolgens tot gehakt te malen in de food processor. Als je de food processor gebruikt, raad ik je aan om je vlees een uurtje van te voren in de vriezer te leggen. Dit zorgt ervoor dat het niet te warm wordt tijdens het fijnmalen, goed z'n vorm behoudt en voorkomt dat je gehakt een beetje 'plakkerig' wordt. Je kan elk soort varkensvlees gebruiken, zolang het maar wat vetter is. Als je kiest voor een mager stuk dan krijg je ook een wat drogere vulling, wat ik persoonlijk minder lekker vind. Zelf zou ik voor vlees van de schouderkarbonade kiezen, omdat deze precies genoeg vet bevat naar mijn smaak. Je kan ook heel goed twee soorten vlees kiezen zoals 100 gram speklap en 300 gram varkensfilet. Wees creatief en kies voor iets wat jij lekker vindt!

Voeg de resterende ingrediënten bij het gehakt, inclusief de uitgeknepen kool. Voeg ook flink wat zout en peper toe zodat het goed gekruid is. Meng alles goed door elkaar, als het goed is moet je gehakt er ongeveer zo uitzien:

fullsizeoutput_266e.jpg

Is je gehakt wat aan de natte kant? Voeg dan een eetlepel maïzena aan het geheel toe, dit zal wat van het vocht doen opzuigen.

Nu de vulling klaar is het tijd om de vellen te vullen en te vouwen. Dit kan wat lastig zijn vooral de eerste keer, maar zo als met alles, hoe vaker het doet hoe beter je erin wordt. De sleutel tot succes is dat je niet te veel vulling moet pakken! Ik weet dat het heel verleidelijk is er toch wat meer in te stoppen, zodat je extra goedgevulde dumplings krijgt, maar doe het niet! Naar mate je beter wordt in het vouwen van deze dingen kan langzaam aan meer gehakt toevoegen. In onderstaande afbeeldingen zie je hoe de gyoza's vouwt. 

 
 

Een tip voor het vouwen van de gyoza's, elke keer als je een vouw hebt gemaakt druk deze dan extra goed aan! Iets waar ik in het begin tegen aanliep was dat de randen niet goed aan elkaar plakte en alles begon te schuiven. 

fullsizeoutput_2664.jpg

Ik heb de dumpings op een ingevette plaat gelegd, zodat ze niet zouden plakken. Je wilt niet na al dat vouwen dat ze blijven plakken en openscheuren als je ze oppakt. Nu kan je ze gaan bakken, gebruik voor de zekerheid een koekenpan met anti-aanbaklaag, zodat ze na het stomen niet blijven plakken. Ze zijn bij mij al een keer massaal aan de pan blijven pakken. 

Voeg de sesamolie en de neutrale olie toe aan de koekenpan en zet je kookpit op een middelhoog vuur. Als je de pan goed warm is kan je de gyoza toevoegen. 

fullsizeoutput_2665.jpg

Neem de tijd om voor een mooie goudbruine onderkant te krijgen. Dit duurt ongeveer een minuut of vijf. Na die vijf minuten hoort de onderkant er ongeveer zo uit te zien:

fullsizeoutput_2666.jpg

Nu al je gyoza mooi goudkleurig zijn aan de onderkant, is het tijd om ze te stomen. Voeg 300 ml water toe en zet een deksel op de pan. Na 7 minuten zijn ze als het goed is gaar. Haal het deksel eraf en laat het resterende vocht inkoken. Veel mensen zouden nu stoppen, maar nu komt het gedeelte wat al het verschil maakt. Je bakt ze voor de tweede keer krokant! Laat het vuur op middelhoog staan en geef het nog een goeie 5 minuten om ze extra krokant te bakken, In Japan waren ze ook altijd extra krokant!

Terwijl de gyoza krokant aan het worden zijn kan je ondertussen de dipsaus maken. Dit is heel simpel, doe gewoon gelijke delen sojasaus en rijstazijn in een kommetje en maak het af met de suiker en een klein scheutje chili olie. Hou je niet van pittig dan kan je chili olie gewoon achterwege laten.

Na de vijf minuten zijn je gyoza klaar en kan je ze opeten! En makkelijke manier om je gyoza uit de pan te halen is door een bord op je pan te zetten en de ze om te draaien. Je hebt dan in één keer als je gyoza op een bord. Dip de gyoza in de saus en eten maar!

fullsizeoutput_266b.jpg
fullsizeoutput_266a.jpg

Hopelijk maak je dit recept een keer na! Heb je vragen of suggesties laat ze achter in de comments!


 
Bubble tea

Bubble tea

0