IMG_0808.PNG

Hoi!

Wat leuk dat je op mijn site kijkt. Ik ben Shiryl en dit is mijn blog. Ik deel recepten en andere etensgerelateerde dingetjes. Mocht je meer willen weten over mij klik hier of op ABOUT in het menu

Gingerbread Kerstkoekjes

Gingerbread Kerstkoekjes

DSC01908-2.jpg

Kerst is bijna hier, het hoogtepunt van vele foodies! Ook voor mij staat Kerst gelijk aan een heleboel eten, met als epitoom het mooie (misschien ook wel stressvolle) kerstdiner. Ook zijn er genoeg bakrecepten voor de feestdagen en ik ben dol op deze kerstkoekjes! Lekker kruidig met zo'n typische kerstsmaak, die je makkelijk een paar dagen van te voren kan maken. Ik ga ze zelfs cadeau geven als familieleden verpakt in een mooi blik met vloeipapier. Je kan ze zelfs nog meer next level maken door ze te versieren met wat royal icing, een mengsel van een heleboel poedersuiker, eiwitpoeder en een heel klein beetje water. Het is een icing die mooi hard opdroogt, ideaal voor het versieren van koekjes. 

DSC01895.jpg
DSC01905.jpg

Het recept is totaal niet moeilijk, hoewel je er wel een paar ingrediënten voor in huis moet halen die niet in elke supermarkt te verkrijgen is. Ik gebruik een combinatie van melasse en golden syrup, een zoete siroop die typisch brits is. De melasse heb ik bij de Holland&Barett gevonden en de golden syrup kan je bij de wat grotere appies vinden. Meeste recepten kiezen voor één van de twee, maar ik vond dat de melasse alleen toch een te overheersende smaak hebben. Het smaakt een beetje naar salmiak en appelstroop, een vrij sterke typische smaak die ik persoonlijk te sterk vond. 

Ik vind bakken heerlijk therapeutisch werken, het is rustgevend en het luistert heel nauw dus je kan lekker aan de slag met je weegschaal. Met dit recept kan je echt een gigantische hoeveelheid koekjes maken, dus het is misschien verstandig om dit deeg op te delen en te bewaren in de vriezer of koelkast. 

DSC01902.jpg
DSC01910-2.jpg

Genoeg voor 40-50 koekjes, voorbereidingstijd: 20 min + 15 min rusttijd, baktijd: 8-10 min

Ingrediënten

 • 140 gram boter, op kamertemperatuur
 • 85 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 100 gram melasse
 • 100 gram golden syrup
 • 1 ei
 • 1/2 tl vanille extract
 •  475 gram bloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1 el gemberpoeder
 • 1 el kaneel
 • 1/2 tl piment
 • 1/2 tl kruidnagel

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Meng in een kom alle droge ingrediënten bij elkaar, zet apart. Doe vervolgens in een andere kom de boter en de suiker bij elkaar en klop deze luchtig. Als je de boter luchtig hebt geklopt doe je er de vanille, melasse en golden syrup. Klop deze tot één geheel, voeg daarna het ei toe en meng het weer tot een glad mengsel. 

Nu kan je beetje bij beetje de droge ingrediënten toevoegen aan het vloeibare mengsel. Als je alle droge ingrediënten erbij hebt gedaan, hoeft het nog niet tot één bal hebben gevormd. Het is een wat vochtig, kruimelig deeg, dat net geen geheel vormt. 

Verdeel vervolgens het deeg in tweeën op twee vellen plastic folie. Druk het deeg goed aan tot het een vierkant plakaat is. Omdat de boter warm en zacht is, is het heel belangrijk dat je het deeg even laat afkoelen in de koelkast. Dit maakt je leven tienduizend keer makkelijker als je het gaat uitrollen en de vormpjes uit gaat snijden. 

Nu kan je het deeg gaan uitrollen, hoe dikker je koekjes hoe zachter hij van binnen is, hoe dunner des te meer krokanter is je koekje. Ik rol het uit tot ongeveer uit tot 3 mm, ze zetten immers nog uit in de oven. Steek je koekjes uit en leg ze op een bakplaat. Bak ze voor ongeveer 8 minuten. Je koekjes voelen niet meteen krokant aan, dit gebeurt tijdens het afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kan je ze nog decoreren of kan je ze meteen opeten!


David Chang's Momofuku Ramen

David Chang's Momofuku Ramen

Maple Syrup Granola

Maple Syrup Granola

0