IMG_0808.PNG

Hoi!

Wat leuk dat je op mijn blog kijkt. Ik schrijf van alles over eten en reizen. Ik verkies zout boven zoet, hou heel erg van ramen en hou zoals elke millennial enorm veel van reizen.

Ma Po Tofu

Ma Po Tofu

DSC00756.jpg

Ma Po tofu, ik heb het gerecht al vaker voorbij zien komen op tv, maar durfde het nooit te maken. Mijn eerdere ervaringen met tofu waren niet per se geweldig te noemen, zelfs niet in Japan. Maar toen ik hoorde dat het één van de favoriete gerechten is van Anthony Bourdain, kon ik het niet laten om het toch een keer te proberen. We hadden het meeste ook al in huis liggen op tofu en de bonenpasta na. Nou laat ik je zeggen dat het één van de lekkerste gerechte is die ik ooit heb gegeten! Het is ultiem comfort food en ik maak het minstens één keer in de week!

Ma Po Tofu is een Chinees gerecht, waar het belangrijkste ingrediënt de sezchuan peperkorrels zijn. Het heeft niet zozeer een peperige smaak, maar meer een citrusachtige smaak die voor een verdovend gevoel op de tong zorgt. Heel apart, maar ik vind het een extra smaaksensatie. Daarnaast is het gerecht ook niet zo pittig als het lijkt, ikzelf hou wel van een beetje pittig maar het moet niet al te gek worden. Het is eerder het verdovende gevoel van de peper dan extreem pittig, tenzij je daar van houdt dan kan je het zo gek maken als je zelf wilt! Dit gerecht is echt heerlijk, het heeft door de gefermenteerde bonenpasta ook een heerlijke umami/hartige smaak! Ook zou je dit gerecht vegetarisch kunnen maken door het gehakt weg te laten en voor een groentebouillon te kiezen.

 De prachtige sezchuan peperkorrels!

De prachtige sezchuan peperkorrels!

Naast dat dit gerecht ongelofelijk lekker is, is het ook nog eens heel makkelijk om te maken. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar als je een beetje thuis bent in de aziatische keuken dan heb je waarschijnlijk een groot deel in huis. De meeste tijd gaat in het snijden van de ingrediënten zitten, maar je kan ze ook samen blenden in de keukenmachine of hakmolen. 

 De smaakmakers 

De smaakmakers 

Traditioneel gezien snij je de gember fijn, je kunt dit doen als je wilt, maar ik vind het lekkerder als je deze raspt. Zo vermengd de smaak beter, ik hou er ook niet van als je een hap neemt en op een klein stukje gember bijt.

Ma Po Tofu

Voor 2 personen, voorbereiding: 15 min, kooktijd: 20 min

Ingrediënten

  • 1 bakje silken tofu (ongeveer 300 gram)
  • 100 gram half-om-half gehakt
  • 1 1/2 el red chili bean paste
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm gember, geraspt
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tl sezchuan peperkorrels
  • 2-3 el neutrale olie (bv. zonnebloemolie)
  • 1 tl shaoxing rijstwijn (optioneel)
  • 1 tl chiliolie (of naar smaak)
  • 1 tl sojasaus
  • 1/3 tl sesamolie
  • 1 tl maïzena

Bereidingswijze

Hetgene wat de meeste tijd en moeite gaat kosten is het snijden/raspen van alle ingrediënten. Je kan het met de hand doen om je snijtechniek te verbeteren of je doet het in de blender/keukenmachine. Rasp de gember. Snij de knoflook en lente-uitjes fijn, gebruik het groene van de lente-ui als garnering. Maal 1 tl sezchuan peperkorrels in een vijzel fijn, bewaar dit voor garnering. Snijd de tofu niet in te kleine blokjes, het moet nog goed zijn vorm behouden, ga uit van 2x3 cm. 

Terwijl je de ingrediënten snijdt kan je ook al de sezchuanolie maken, verwarm in een klein pannetje de zonnebloemolie op een matig vuur. Voeg 1 theelepel van de sezchuan peperkorrels toe en laat dit 2 minuten bakken of tot het begint te geuren. Zet het vuur uit en zeef de korrels eruit, bewaar voor later. 

Verwarm je wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg een scheut neutrale olie toe en laat deze heet worden. Zodra de wok heet is voeg je het gehakt toe en eventueel de shaoxing rijstwijn. Bak het gehakt goed bruin in ongeveer 5 minuten.

Terwijl het gehakt aan het bakken is kan je de tofu koken. Hierdoor wordt de tofu steviger en kook je de 'grassige' smaak eruit. Kook de tofu voor een paar minuten (2-4) op een laag tot matig vuur in een steelpannetje met gezouten water. Schep de tofu op een bord en zet apart. 

Als het gehakt bruin is schep je het opzij in de pan en voeg je de lente-ui, knoflook en gember toe. Bak dit mengel voor een minuutje en vermeng het met het gehakt. Voeg de chilibonenpasta toe en bak deze ook voor een minuut. Doe de bouillon erbij en roer alles goed door, als alles vermengd is kan de tofu en de olie van de sezchuanpeper erbij. 

Nu is de Ma Po Tofu bijna klaar, de saus is alleen nog wat aan de dunne kant. Dit kan je verhelpen door de maïzena met een paar eetlepels koud water te vermengen tot een dunne pasta. Voeg het goedje toe aan je saus en roer het er goed doorheen. Doe er de sesamolie, chiliolie en sojasaus erbij om het helemaal af te maken en laat het nog 5 minuutjes pruttelen, zodat de saus goed in de tofu trekt.

Schep de Ma Po Tofu op een serveerschaal of bord en garneer met de gemalen sezchuan peper en het groen van de lente-ui. Serveer met (pandan)rijst. 

 De Ma Po Tofu

De Ma Po Tofu

Eet dit als het gerecht nog lekker heet is! Eet smakelijk!


Spaghetti Funghi

Spaghetti Funghi

Bubble tea

Bubble tea