IMG_0808.PNG

Hoi!

Wat leuk dat je op mijn site kijkt. Ik ben Shiryl en dit is mijn blog. Ik deel recepten en andere etensgerelateerde dingetjes. Mocht je meer willen weten over mij klik hier of op ABOUT in het menu

David Chang's Momofuku Ramen

David Chang's Momofuku Ramen

Ramen-8.jpg

Momofuku ramen is van de populaire gelijknamige restaurantketen van David Chang. Verschillende gerechten die op de kaart staan hebben een soort cultstatus verkregen, zoals de gestoomde buns met buikspek. Maar het draait voornamelijk om de ramen bij Momofuku. Mocht je niet weten wie David Chang is dan raad ik je aan om de seizoen 1 van Mind of a Chef te kijken op Netflix. Ook als je wel weet wie hij is en de serie niet gezien hebt raad ik je aan om het te kijken. Het is werkelijk waar een geweldige serie waar hij zijn filosofie over eten uitlegt en wat voor culinaire reis hij heeft afgelegd in zijn leven. In deze post maken wij zijn beroemde ramen na met behulp van zijn Momofuku kookboek.

Ramen is een soort eten wat een enorme fanbase heeft, waar ik er één van ben. Ik ben er zelfs voor naar Japan te gaan, om al mijn ramendromen uit te laten komen. Het was echt magisch, fantastisch, geweldig enz. Maar eenmaal terug in Nederland moet je accepteren dat je niet zomaar om de hoek een kom ramen voor 4 euro kan scoren. Dus besloot ik om het zelf te gaan maken! Ik had al eens eerder deze ramen gemaakt en dat was al megalekker, maar deze keer was het nog beter! Ik waarschuw je vooraf dit is een recept dat je van te voren moet inplannen en waar je minimaal 10-12 uur de tijd voor nodig hebt. Een echt recept voor de die hard foodie dus. Het valt qua inspanning allemaal wel mee, maar je moet de bouillon echt de tijd geven zodat het een diepe, rijke smaak krijgt. 

Ik heb er ook voor gekozen om mijn eigen noedels te maken, hier komt nog een recept van. Dit was de eerste keer en ik was eerlijk gezegd een beetje bang voor, maar het is supergoed gelukt! Zelf zou ik voortaan altijd mijn eigen noedels maken, ze smaken echt beter dan van de toko. De zelfgemaakte noedels zijn een stuk steviger van smaak, zoals een al dente pasta alleen dan wat 'bouncier'. 

Ramen-2.jpg

Naast de bouillon en de noedels kan je zelf je toppings kiezen. Ik heb gemerkt dat ze in Japan niet teveel toppings gebruiken en dat je vaak nog je eigen kom 'customizen'. Je kan bijvoorbeeld rauwe knoflookpasta (aanrader!) toevoegen, een extra ei of chilipasta. Het enige ingrediënt dat ik overal terug zag was de lente-ui, dus die zou ik zeker niet weglaten! Daarnaast kan je het vlees van de botten in je bouillon gebruiken als topping, pluk het vlees en doe er wat zout, soja, peper en sesamolie bij. Ook heb ik de shiitakes gepekeld in o.a. sojasaus, mirin, suiker en sherryazijn. Ik heb dit recept gebruikt. En als laatste tip, wees niet bang om veel zout te gebruiken! De bouillon moet goed zout zijn, niet te zout, maar hij moet wel echt sterk zijn qua smaak. Dit maakt het verschil tussen een middelmatige en goede kom ramen.

Ramen-3.jpg

Doordat het veel tijd kost om dit kommetje ramen te maken is het gevoel van beloning ook een stuk groter als je eindelijk je eerste slurp ramen neemt! Het duurt lang, ongeveer even lang als naar Tokyo vliegen haha! Maar laten we eerlijk zijn het is misschien toch ietwat makkelijker dan naar Japan vliegen. Hoewel ik na het schrijven van dit recept Japan echt mis :( 

Ramen-5.jpg

Voor 4-5 kommen, bereidingstijd: 1 uur, kooktijd: 10-12 uur


Ingrediënten

Voor de bouillon

 • 3 liter water

 • 1 kg Varkensbotten met vlees, ik gebruik varkensribben

 • 1 kg Kippenbouten of een hele kip

 • 150 gram Bacon of gerookt spek

 • 1 vel Konbu

 • 40 gram Gedroogde shiitakes

 • Halve bos lente-ui

 • 1 Wortel of winterpeen

 • Taré (Ik gebruik de kippenbotten van de bouillon ipv kippenbouillon), of sojasaus

Voor de ramen (toppings)

 • Noedels (ongeveer 100 gram de man)

 • Vlees van de kip of varkensribben

 • Lente-ui

 • Ingelegde shiitakes

 • Zacht gekookt ei, gehalveerd

 • Geraspte knoflook

Bereidingswijze

Vul een kom met ongeveer drie liter water, verwarm tot ongeveer 60 graden en laat de konbu ongeveer 30 minuten trekken. Verwijder de konbu, laat het water lichtjes koken en voeg de gedroogde shiitakes toe. Laat dit ongeveer 40 minuten koken en verwijder de shiitakes. Je kunt ze evt. inleggen als topping voor je ramen. 

Nu voeg je de kip toe, kook deze voor ongeveer uur met deksel en verwijder de kip. Gebruik het vlees later voor in je kom ramen. Na de kip, kan je de bacon en ribbetjes toevoegen. Laat de bacon drie kwartier meekoken met deksel en verwijder deze. Kook de ribben vervolgens zo lang mogelijk met deksel op een laag vuurtje, ik heb ze 12 uur de tijd gegeven. Voeg tussendoor water toe mocht het nodig zijn, de ribben moeten net onder staan.

Als laatste stappen is het tijd voor de groenten, voeg de lente-ui en wortel toe en laat deze 45 minuten meekoken zonder deksel. Het is belangrijk dat je in het laatste stadium je bouillon laat inkoken zodat hij wat sterker van smaak wordt. 

Zeef je bouillon, houd je ribben apart voor het vlees, gooi de rest weg. Nu is het tijd dat je de bouillon gaat proeven en op smaak gaat brengen met taré en zout. David Chang raadt aan dat je begint met 2-3 el zout per liter water. Blijf tussendoor vooral proeven. Voeg ook een paar eetlepels taré toe voor extra smaak en zoutigheid. Maak de bouillon af zoals jij het lekker vindt!

Nu kan je je kom ramen in elkaar zetten, kook de noedels gaar en stop ze in een kom. Voeg de bouillon toe en maak het af met je toppings naar keuze. Eet smakelijk!

Ramen-7.jpg
Momofuku Ramen Eet Smakelijk!
Kenji Lopez-Alt’s Chocolate Chip Cookies

Kenji Lopez-Alt’s Chocolate Chip Cookies

Gingerbread Kerstkoekjes

Gingerbread Kerstkoekjes

0